Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η επιστροφή του γαστρικού περιεχομένου από το στόμαχο στον οισοφάγο έως και τη στοματική κοιλότητα ή τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την πρόκληση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων και φλεγμονής (οισοφαγίτιδα).

Συμπτώματα

  • Αίσθημα καύσου

Η «καούρα» είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της ΓΟΠ και κάποιος μπορεί να το βιώσει ως μια αίσθηση καψίματος στο στήθος, που συνδέεται συχνά με μια ξινή γεύση στο πίσω μέρος του στόματος. Το αίσθημα αυτό προκαλείται λόγω της παλινδρόμησης του όξινου γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο, ερεθίζοντάς τον και προκαλώντας, μεταξύ άλλων, κάψιμο στο λαιμό ή πονόλαιμο, βραχνή φωνή ή και βήχα.

  • Πόνος στο στέρνο

Είναι σημαντικό να διερευνηθεί η υποκείμενη αιτία του πόνου στο στέρνο, προτού συσχετιστεί με την ΓΟΠ.

  • Πόνος στο στομάχι ή ναυτία
  • Τυμπανισμός ή ρέψιμο
  • Δυσκολία στην κατάποση

Εφόσον εμφανιστεί δυσκολία στην κατάποση συνίσταται η περαιτέρω διερεύνηση, καθώς μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση στενώσεων, ελκών ή κακοήθειας.

Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία
  • Παχυσαρκία
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Στρες
  • Κάπνισμα
  • Αυξημένη ποσότητα φαγητού, κυρίως πριν την κατάκλιση
  • Αυξημένη κατανάλωση όξινων φαγητών

Διάγνωση

Η ύπαρξη καούρας με ή χωρίς παλινδρόμηση, καθώς και η εξάλειψη του συμπτώματος έπειτα από χορήγηση αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI’s) ή αναστολέων υποδοχέων ισταμίνης τύπου 2 (Η2) αποτελούν έναν τρόπο διάγνωσης. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα εμμένουν, παρά τη φαρμακευτική αγωγή, είναι δόκιμο να πραγματοποιηθεί γαστροσκόπηση και εφόσον δεν βρεθούν ευρήματα και ο ασθενής το επιθυμεί, μπορεί να προβεί σε 24ωρη Ph-μετρία, η οποία επιτρέπει την αντικειμενική ανίχνευση συμβάντων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, τη διάρκειά τους και τη συσχέτιση με τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έκταση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ δεν είναι ανάλογη με αυτή της βλάβης του βλεννογόνου.

Αντιμετώπιση

Γενικά:

  • Ανυψώσετε το κεφάλι κατά 20 cm, όταν ξαπλώνετε
  • Αποφεύγετε στενά ρούχα, σφιχτές ζώνες
  • Αποφεύγετε την κατάκλιση μετά το γεύμα για 2-3 ώρες
  • Αποφεύγετε το τρέξιμο ως μέθοδο άσκησης, ειδικά μετά το φαγητό
  • Περιορίστε το κάπνισμα
  • Αποφεύγετε τα Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα λόγω του ρόλου τους στη διατάραξη των φυσιολογικών μηχανισμών προστασίας του βλεννογόνου.

Διατροφικά:

  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα
  • Μειώσετε το σωματικό σας βάρος, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
Αποφεύγετε:
τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά π.χ. γλυκά, αρτοσκευάσματα, σοκολάτα
την κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών
την κατανάλωση καφέ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη
την κατανάλωση όξινων τρόφιμων π.χ. οι χυμοί εσπεριδοειδών και ντομάτας
την κατανάλωση καυτερών τρόφιμων
την κατανάλωση καρυκευμάτων, μέντας και δυόσμου
την κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιού
Βιβλιογραφία
Katz, P., Gerson, L. and Vela, M., 2013. Guidelines for the Diagnosis and Management of Gastroesophageal Reflux Disease. American Journal of Gastroenterology, 108(3), pp.308-328.
Clarrett, D. and Hachem, C., 2018. Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Missouri medicine, 115(3), pp.214-218.

Recommended Posts