Χριστουγεννιάτικοι γλυκοί πειρασμοί: Τι να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών μας

Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι για τα περισσότερα παιδιά η «καλύτερη εποχή του χρόνου» (και όχι μόνο για τα παιδιά, εδώ που τα λέμε!). Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένη με το τρίπτυχο Δώρα / Παιχνίδια / Διακοπές. Βέβαια, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πολλά, πολλά γλυκά είναι ακόμα ένα ιδιαίτερα έντονο χαρακτηριστικό της περιόδου! 

 

Λίγο οι ονομαστικές γιορτές, λίγο τα οικογενειακά τραπέζια, λίγο και τα γλυκά τα χριστουγεννιάτικα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε στο σπίτι, τα παιδάκια μας (καλά, δεν θα μιλήσω για εμάς) αυτή την περίοδο τείνουν να υπερκαταναλώνουν. Και πολλοί θα μου πείτε, «εντάξει, έλα μωρέ, μια φορά τον χρόνο γίνονται αυτά, τι ψυχή έχουν λίγα γλυκάκια;».

 

Όμως, αν το καλοσκεφτούμε, τα γλυκά δεν είναι εκεί μόνο για τις πραγματικές 3-4 γιορτινές ημέρες: πρόκειται για ενάμιση μήνα! Και ακόμη περισσότερο, μιλάμε για συνήθειες που μας ακολουθούν σε όλη την ενήλικη ζωή μας.

 

Άρα, τι πρέπει να κάνουμε και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη διατροφή των παιδιών μας, χωρίς εντάσεις και γκρίνιες;

 

Το να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση όλων αυτών των γλυκών πειρασμών που μας περιβάλλουν κατά την περίοδο των γιορτών μπορεί να αποβεί πολύ μεγάλη πρόκληση, όμως, με μερικά επιτυχημένα τρικς και «κολπάκια» μπορούμε να κατορθώσουμε να διατηρήσουμε μια ορθή και ισορροπημένη κατανάλωση γλυκών από τα μικρά μας, χωρίς να νιώσουν ότι στερούνται τη χαρά των γιορτών!

 

  1. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην κατανάλωση γλυκών και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που προσφέρονται απλόχερα, θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια μέσα στο σπίτι. Αρχικά, φροντίζουμε να μην έχουμε πληθώρα γλυκών στο σπίτι όλες τις μέρες, αλλά μόνο στις πραγματικές γιορτές. Επίσης, δεδομένου ότι οι επισκέψεις είναι συχνό φαινόμενο και πάντα έχουμε γλυκά να προσφέρουμε, καλό θα ήταν να φροντίσουμε να τα κρατάμε σε σημεία που δεν είναι ορατά στα παιδιά μας ώστε να μη τους δημιουργείται η ανάγκη για κατανάλωση γλυκών. Θα μπορούν, βέβαια, να καταναλώνουν το γλυκάκι τους μαζί με τους καλεσμένους!
  1. Η περίοδος των γιορτών επιβάλλεται για να περάσουμε όλοι μαζί χρόνο και είναι η ιδανική αφορμή για να φτιάξουμε γλυκά στο σπίτι μαζί με τα παιδάκια μας. Έτσι, εκτός από τις διασκεδαστικές στιγμές που θα περάσουμε, δεδομένου ότι όλο τον χρόνο μας «ρουφάει» η καθημερινότητα, μπορούμε παράλληλα να ελέγξουμε τα συστατικά που περιέχουν και να αντικαταστήσουμε την πολλή ζάχαρη και το βούτυρο με άλλα πιο υγιεινά έκδοχα, όπως π.χ. το σιρόπι αγαύης ή το ελαιόλαδο. 

  1. Τις γιορτινές αυτές μέρες που τα παιδιά μας περνούν περισσότερες ώρες στο σπίτι, αφού τα σχολεία είναι κλειστά, το συχνό τσιμπολόγημα είναι πολύ συχνό φαινόμενο και συνήθως τα γλυκά που βρίσκονται παντού λόγω των ημερών, μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο πειρασμό για τους μικρούς μας φίλους. Μπορούμε όμως, αν αντικαταστήσουμε τις πιατέλες με τα γλυκά, με μπολάκια με ξηρούς καρπούς ή φρούτα, να αποφύγουμε να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα γλυκών!
  1. Δεν «ξεφεύγουμε» από το καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Οι γιορτινές μέρες, όπως είπαμε, είναι γεμάτες από οικογενειακά τραπέζια και επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς και αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι πάντα δυνατόν να ακολουθούμε το διατροφικό πλάνο που έχουμε στην καθημερινότητά μας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των τροφών στο γιορτινό τραπέζι. Δεν ξεχνάμε να ακολουθούμε τους βασικούς διατροφικούς μας κανόνες και να φροντίζουμε το πιάτο των παιδιών μας να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, φρέσκια τροφή και πρωτείνη, χωρίς υπερβολές. Έτσι, τα παιδιά δεν θα νιώσουν ότι λόγω εορτών πρέπει να υπερβάλλουν ή να αλλάξουν διατροφικό πρόγραμμα και επομένως, η κατανάλωση γλυκών θα είναι υποσυνείδητα πιο ελεγχόμενη
  1. Δεδομένου ότι ο καιρός ακόμα ενδείκνυται, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα των μικρών μας φίλων, καθώς συνήθως οι εξωσχολικές τους δραστηριότητες αυτές τις μέρες πιθανόν να είναι περιορισμένες. Εφόσον, λοιπόν, έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τον καιρό και να κάνουμε μια οικογενειακή βόλτα για περπάτημα ή εξόρμηση στη φύση;
  1. Δώστε το καλό παράδειγμα! Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και πάντα βλέπουν τι κάνουν οι γονείς τους! Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εξετάσουμε και εμείς τις διατροφικές μας συνήθειες και να προσπαθήσουμε με τη σειρά μας να αποφύγουμε όσο μπορούμε τους γλυκούς πειρασμούς και να περάσουμε όμορφα αυτές τις μέρες χωρίς να βγαίνουμε από το διατροφικό μας πρόγραμμα!

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη διατροφή στα παιδιά σας, θα χαρώ να συζητήσουμε μαζί!

Recommended Posts